Tratamente

ENDODONŢIE

ENDODONŢIA.

Ce este endodontia?

Dupa cum se poate intelege din descompunerea cuvantului, se refera la interiorul dintelul, si mai precis la tratamentul afectiunilor pulpei dentare si a parodontiului apical (varful radacinilor). Endodontia este o ramura a medicinei dentare de o foarte mare importanta, dar care este, de cele mai multe ori, efectuata foarte superficial de majoritatea medicilor. Medicii din echipa Denti Dent inteleg importata acestei ramure si efectueaza tratamente endodontice de cea mai buna calitate.
Motivul pentru care endodontia este tratata superficial de multi medici stomatologi este datorat finetei si meticulozitatii necesare in efectuarea unui tratament corect.

 

Ce trateaza endodontia?

Dintele este ca un mic organ, are o vascularizatie proprie, o inervatie proprie si diverse sisteme de aparare si reparatie. In momentul in care dintele prezinta o carie, iar aceasta carie nu este tratata la timp, pulpa dintelui se inflameaza si intr-un final se infecteaza in prezenta numeroaselor microorganisme prezente. Inflamatia este perceputa de pacient sub forma de durere, in anumite cazuri severa. Din aceste motive Denti Dent va recomanda sa faceti controale stomatologice regulate si sa tratati cariile inainte ca acestea sa se complice. Din momentul in care bacteriile ajung in pulpa dintelul acestea pot strabate dintele, ajungand in varful radacinii, unde se pot inmultii si pot cauza inflamatii mult mai puternice si ulterior abcese.
Endodontia consta in curatarea interiorului dintelui de toate resturile de pulpa dentara, din camera pulpara si canalele radiculare. Dupa o curatare riguroasa si o indepartare cat mai buna a incarcarii bacteriene prezente in peretii dentinari, aceste spatiu este obturat pentru a bloca alte infiltratii cu microorganisme.
Pe langa tratarea afectiunilor pulpei dentare, devitalizarea unui dinte, scoaterea nervului, poate fi efectuata pentru pregatirea unor dinti care urmeaza sa sustina o coroana sau punte. De cele mai multe ori se prefera devitalizarea dintilor pentru a evita unor viitoare complicatii pulpare, care in urma tratamentelui acestora duc la deteriorarea lucrarilor protetice.

 

In ce consta tratamentul endodontic?

In cazul unei inflamatii pulpare, fara infectarea pulpei, tratamentul endodontic se efectueaza de cele mai multe ori intr-o singura sedinta. Dupa efectuarea anesteziei, medicul stomatolog izoleaza dintele, in clinica Denti Dent folosinduse sistemul de diga, standardul pentru izolare. Dupa izolarea dintelul se efectueaza o cavitate de acces prin care medicul dentist va lucra. Pentru curatarea canalelor se folosesc o serie de ace special concepute, care prin miscari foarte atent controlate indeparteaza pulpa impreuna cu perete dentinar infectat. Dupa curatare, acest spatiu trebuie spalat cu diverse substante antiseptice, apoi uscat si obturat.
In cazul in care caria este complicata cu o gangrena, de cele mai multe ori este nevoie de sedinte suplimentare pentru indepartea cat mai riguroasa a pulpei si a bacteriilor infiltrate in canalele radiculare, bacterii care patrund si dincolo de varful radacinilor, unde se pot inmultii si cauza abces si granuloame.
Endodontia efectuata cu rabdare si precizie poate salva dinti care nu par a avea sanse, dinti pe care multi medici doresc sa ii extraga.
Medici stomatologi din echipa Denti Dent va recomanda sa tratati la timp orice afectiune si sa efectuati controale periodice, deoarece preventia este cel mai bun tratament, si in plus consultatia nu va costa nimic.

 

 

 

Izolarea cu sistemul de diga.

 

Ce este diga?

In momentul actual, diga reprezinta standardul de calitate in izolare, in medicina dentara. Diga este in esenta o membrana de cauciuc natural sau sintetic aplicata peste dintii pe care medicul stomatolog lucreaza. Aceasta membrana se perforeaza in dreptul dintilor peste care urmeaza sa se aplice, iar in aceasta perforatie se va aplica o clema de diga care va fixa intreg ansamblul la baza dintelui. Dupa ce clema impreuna cu diga este fixata cu ajutorul in cleste special, membrana este intinsa pe un cadru ce se aseaza in dreptul gurii pacientului. Folosirea acestui sistem de diga este implementat in clinica Denti Dent de la infiintarea acesteia.

 

De ce sa folosim diga?

Mentinerea unui camp de lucru uscat si controlat este un factor foarte important in majoritatea manoperelor stomatologice, deoarece saliva este foarte incarcata cu bacterii.
Pana la descoperirea sistemului de diga, care nu este o descoperire recenta, medicii stomatologi foloseau un aspirator de saliva impreuna cu rulouri de vata pentru izolarea campului de lucru. Dar aceasta metoda are mari dezavantaje, find foarte greu de controlat, mai ales in cazul in care nu exista ajutor din partea asistentei. Pe de alta parte, din momentul in care este aplicata diga pe dintii in lucru, acestia nu mai au contact cu mediul din cavitatea bucala, iar saliva este tinuta la distanta, substantele folosite de medic nu mai au contact cu mucoasa bucala si gingii, nu mai exista riscul de inghitire a buletelor, diverselor substante, a acelor sau frezelor.
Diga poate fi folosita pentru majoritatea manoperelor, dar cel mai indicat este folosirea acesteia in manoperele de endodontie, unde izolarea este cruciala. In clinica Denti Dent, preferam folosirea foliei de diga ori de cate ori este posibil cand vine vorba de tratamente endodontice. Medicii nostrii sunt instruiti in folosirea sistemului de diga si inteleg importanta unui tratament corect, modern si previzibil.

 

 

Copyright © 2016 Denti Dent. Design by Best Image Advertising